Vatten strömmade ur dagvattenbrunnar och upp ur marken på Sandholmsvägen i Skärhamn i natt. Foto: Mikael Berglund
tjörn

Läcka tömde vattentornet i Skärhamn

En stor vattenläcka drabbade Skärhamn på Tjörn under natten till söndagen. Boende uppmanades att vara mycket sparsamma med det kommunala vattnet.

Läckan lokaliserades och reparerades under söndagseftermiddagen.  Orsaken till läckan var att en huvudledning spruckit. Drygt 2 000 hushåll på Tjörn påverkades av vattenläckan.

Det var en privatperson som larmade räddningstjänsten vid tvåtiden natten till söndagen då det rann in vatten i källaren i hans hus. Ute på gatan strömmade vatten upp ur dagvattenbrunnar, och när marken blivit mättad på vatten trängde det till och med upp runt lyktstolpar.

Läckan ledde till att vattentornet i Skärhamn tömdes. Hasse Wikberg, insatsledare på Räddningstjänsten, uppmanade invånarna i Skärhamn vara sparsamma med det vatten som fanns så det skulle räcka till alla.

Återfyllnaden av vattentornet beräknades först ta flera dagar. Men på söndagseftermiddagen räknade Räddningstjänsten med att de flesta hushåll skulle ha vatten som vanligt igen på söndagkvällen.

Västekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista