Dennis Wahlqvist och David Eriksson, två västsvenska medaljtagare i SM i mountainbike. Foto: Gustav Sandström/SverigesRadio

Västsvensk succé inledde SM i mountainbike

1:12 min

Dennis Wahlqvist från Alingsås Sportsclub tog hem segern i juniorklassen i grenen cross-country.

Dennis Wahlqvist från Alingsås Sportsclub tog hem segern i juniorklassen i grenen cross-country.

-Det är riktigt skönt för jag har varit här och tränat väldigt många gånger. Jag har kört säkert 40 varv. Jag kan banan utantill och kan nog köra den i sömnen också, säger Dennis Wahlqvist.

Han smäller av ett segerflin och trampar iväg så att gruset ryker.

Och det finns andra som också har anledning att le. David Eriksson, som tävlar för Göteborg Cykelklubb, cyklade hem en bronsmedalj, också han i herr/juniorklassen.

- Det är helt otroligt men jag har kört många varv här. Jag bor bara en kilometer härifrån och borde väl ha kört tusen varv snart. Men det var jätteroligt för hemmapubliken också, säger han.

Årets SM i mountainbike har samlat rekordmånga deltagare, uppemot tusen stycken. Men så här långt har mountainbike inte gjort sig känd som någon publiksport. Det hoppas åskådaren Åsa Andersson att det ska bli ändring på.

- Det visas ju alldeles för lite cykel för allmänheten. Så det är väl mest föräldrar och anhöriga som är på tävlingar i vanliga fall. Men kommer man hit och kollar så kommer man se att det faktiskt är riktigt häftigt.

Så det är inte bara de närmast sörjande?

-Kanske 80 procent är närmast sörjande, men de som kommer förbi de stannar säkert till och tittar för det är faktiskt jättekul, säger Åsa Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista