Thomas Eliasson, kammaråklagare internationella åklagarkammaren, vill att samtliga sex män döms för människohandel. Foto: Björn Larsson Rosvall
Traffickinghärvan i hovrätten

Åklagaren vill att männen döms för människohandel

2:01 min

På måndagen inleddes hovrättsförhandlingarna mot de sex män från Rumänien dömts för människohandel och grovt koppleri. Både åklagarna och männen överklagade. Kammaråklagare Thomas Eliasson vill nu att samtliga män döms för människohandel.

– De här männen har jobbat organiserat. Verksamheten har pågått länge och det är väldigt tydligt att kvinnorna har setts som en handelsvara som själva inte har något att säga till om, säger kammaråklagare Thomas Eliasson.

Under den första dagen av förhandlingarna la åklagarna bevisning på hur männen har organiserats sin verksamhet och tvingat kvinnorna in i sexköp.

Bevismaterial visades där bland annat polisens fotoövervakning av männen när de anländer och lämnar de lägenheter där kvinnorna ska ha vistats.

Åklagarna visade även upp polisens spaningsfilmer som visar hur tre av männen hämtar upp två kvinnor på Landvetter flygplats, och i ett senare klipp ses samma kvinnor gå längs med Rosenlund.

Edip Samuelsson representerar en av de två män som dömdes till människohandel av tingsrätten. Han anser att hans klient är oskyldig till brottet och tycker inte att åklagarens bild av att kvinnorna tvingats in i sexhandeln håller.

– När det gäller en kvinna så har hon tidigare jobbat som ”glädjeflicka” och liknande bland annat i Holland, Och vi menar att hon behärskar svenska språket tillräckligt bra för att ha kunnat be myndigheter om hjälp. Den bedömningen gjorde inte tingsrätten, men det hoppas vi att hovrätten kommer göra nu, säger Edip Samuelsson.

Men Thomas Eliasson har svårt att tro att någon av männen ska kunna få reducerade straff i hovrätten eftersom han anser att kvinnornas berättelser om vidriga förhållanden är ett starkt bevis på att männens sysslat med människohandel.

– Att sälja sex utomhus, vid pissoarer, garageuppgånger och husväggar för några hundralappar. Jag har svårt att tänka mig att man gör det frivilligt varje dag i veckan, varje kväll och varje natt, säger Tomas Eliasson.

Adam Samara/Västekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista