Snart går det att avgöra mer exakt när bebisen kommer. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Framsteg i forskningen om tidiga födslar

Barn som föds för tidigt drabbas oftare av komplikationer än andra. Nu kommer ett test som kan ge sjukvården bättre förvarning om födseln. Forskare i Göteborg är på god väg att hitta en effektiv och enkel lösning.

Den viktiga gränsen går vid 37 veckor - för de barn som föds tidigare än så ökar riskerna för en rad komplikationer. Problemet är bara att av alla blivande mammor som söker läkare för att värkarna startat före vecka 37, så är det bara 30 procent som verkligen föder före fullgången tid.

Resten, sju mödrar av tio, behöver inte läggas in i förtid och kanske helt i onödan få födseln fördröjd ett par dagar, för att man ska kunna behandla med kortison så fostrets lungutveckling påskyndas.

Det nya blodprovsbaserade test som nu tagits fram vid Sahlgrenska akademin sorterar effektivt bort de som inte kommer att föda för tidigt. Träffsäkerheten ligger på 75-80 procent. Mätningen kan sedan kombineras med ytterligare test, men det är både dyrt och komplicerat. Göteborgsmetoden är inte alls lika resurskrävande.

Och bara det att kanske sju av tio mödrar med tidiga värkar slipper oroa sig för en för tidig födsel, är en stor vinst.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista