Foto: Jessica Gow / Scanpix

Unga hos kronofogden efter krav från CSN

1:48 min

Många unga människor som blir återbetalningsskyldiga till CSN hamnar hos kronofogden.

Förra veckan tog Västekot upp att allt fler fall av återbetalningsskyldiga hos CSN hamnar hos Kronofogden. Caroline Gadevik är en av dem. Trots att hon i januari meddelade CSN om att hon skulle ta ett studieuppehåll betalades studiebidraget ut till henne och det dagen efter att hon meddelat CSN om sitt uppehåll. Efter ett tag fick hon beskedet om att hon var återbetalningsskyldig och nu har ärendet gått så långt att fallet kan hamna hos kronofogden.

- Jag visste inte att det kunde gå såhär långt. Studiebidraget är inget jag sökt och jag tänkte att betalas det ut, så ska jag ha det. Jag trodde de hade bättre koll än så, säger Caroline.

Caroline har inte återupptagit sina studier och på grund av bristande kommunikation med CSN har hon ännu inte beviljats en avbetalningsplan för det belopp hon är skyldig dem. Att CSN inte informerar ungdomar som fyllt arton år om att man kan bli återbetalningssyldig tycker Caroline är ett stort problem.

- Det här är de rutiner vi har idag, men man kan alltid tycka att all information kan bli bättre, säger Susanne Hallberg, pressekreterare på CSN.

Nu riskerar Carolines ärende att hamna hos kronofogden och det är en påföljd hon inte känt till från början. Att hon kontaktade CSN och meddelade sitt uppehåll tycker hon ska räcka för att pengarna inte ska betalas ut i första hand.

- Själv vet jag inte vad jag skulle kunna gjort bättre i första led. Sen har informationen från CSN inte nått mig så som de påstår, men nu får jag ta det härifrån. Blir det så att jag inte beviljas en återbetalningsplan får min mamma hjälpa till att betala, för jag vill inte ha någon anmärkning, säger Caroline.

Aldijana Talic
aldijana.talic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista