Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Volvos resultat bättre än väntat

1:09 min

Fordonstillverkaren Volvo redovisar en vinst före skatt på 6,7 miljarder kronor för andra kvartalet.  Det är ett något bättre resultat än vad analytikerna räknat med.

- Vi tittar på att ha en något förhöjd produktionstakt i det svenska systemet mot slutet av året, säger Volvos VD Olof Persson.

Resultatet kan jämföras med vinsten på 7,2 miljarder kronor för motsvarande period förra året. Och enligt Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken, var resultatet bättre än väntat.

- Framförallt så är försäljningsutvecklingen under kvartalet bättre än väntat. Man har en högre försäljning i Nordamerika och resterande delen av världen jämfört med Europa och Brasilien, säger Hampus Engellau.

Trots det sjönk aktiekursen - troligen beroende på en kraftigt minskad orderingång med 19 procent.

Volvos lastbilsleveranser minskade med 2 procent under andra kvartalet och när det gäller orderingången skedde en nedgång med 19 procent jämfört med andra kvartalet 2011.

Är jobben i Sverige definitivt tryggade?

- Det finns inga definitivt tryggade jobb, men det vi kan säga just nu är att vi inte ser några stora svängningar i antal anställda i det svenska systemet. Vad vi kan se i dag så ser det ganska stabilt ut framöver, säger Olof Persson.

Västekot/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista