1 av 2
2 av 2
Orustbonden Gilbert Göranssons fårhus fick flyttas från Rörholmen för att det var för bostadslikt. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio

Lagen om strandskydd ses över

1:49 min

Sedan en ny strandskyddslag trädde i kraft för tre år sedan har olikheterna mellan kommunernas bedömningar ökat, och röster höjs om att kommunala politiker är lätta offer för mutor och korruption.

2009 togs beslutet av enskilda kommuner ska ta beslut i strandskyddsärenden. Men nu tycker miljöminister Lena Ek, C, att reglerna måste ses över.

- Meningen är ju att i de områden där det är ett väldigt tryck ska bli tydligare och lättare att skydda värden. På andra ställen ska det gå att använda strandnära lägen. Till exempel i kommuner med långa strandremsor och sviktande befolkningsunderlag som vill kunna använda den här resursen, säger Lena Ek.

Socialdemokraten Erland Ek som sitter som ledamot i miljö- och byggnadsnämnden i Lerums kommun välkomnar tydligare regler.

- Det finns något som heter hemfridszon. Vi hade ett fall där någon ville bygga ett hus till. Men då utvidgar man ju den här hemfridszonen. Och om man håller på så så har man ju byggt runt hela sjön till slut, säger Erland Ek.

Även Kjell Björkqvist, FP, i byggnadsnämnden i Göteborg välkomnar en översyn av reglerna. Men han tycker att man måste kunna göra olika bedömningar beroende på vilken del av landet beslutet berör.

- Man kanske vill ha ett litet varv eller någonting som man lever av nära vattnet. Där har strandskyddsreglerna gått lite för hårt fram, säger Kjell Björkqvist.

Vilken tycker du är den allvarligaste bristen när det gäller strandskyddet?
-
Det tycker jag nog är att människor upplever att bedömningen är olika. Att det inte känns förutsägbart och transparent. Jag vill att vi ser över de här reglerna och tittar på vad vi kan göra för att förtydliga regelsystemet, säger miljöminister Lena Ek.

Adam Samara/Anna Nyström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista