Enligt en ny rapport förekommer det risk att flygplan kan krocka med bilar på Säve flygplats. (Arkivbild). Foto: Flygare Palmnäs/Göteborg City Airport.

Hård kritik mot säkerheten på Säve flygplats

1:35 min

Säkerheten på Göteborg City Airport, Säve flygplats, har i en EU-granskning fått anmärkningar om att vara mycket bristfällig.

Risken att planen kan krocka med bilar för stor. Säkerheten är så bristfällig att flygplatsen riskerar flygförbud om felen inte åtgärdas.

Christer Sjöberg är Schengenansvarig på Rikspolisstyrelsen och ansvarig för samarbetet mellan Sverige och expert-gruppen:

– När man blivit medlem av Schengensamarbetet, gör man en utvärdering var femte år, för att se om vi följer reglerna. Det här är flygplatsexperter och det är folk som utvärderar flygplatser i hela Europa.

Även Arlanda och Landvetter granskades under expertgruppens vistelse i Sverige, men Säve flygplats var alltså den enda som hade så pass allvarliga brister att man valde att anmäla för vidare granskning.

Transportstyrelsen fick i uppdrag av Justitiedepartementet att granska de brister som rapporten tagit upp. Och enligt det regelverk man själva följer ansåg man att flygplatsen uppfyller kraven och delar inte den kritik som uttrycks i rapporten.

Annika Nyberg är VD på Säve Flygplats och tycker det är viktigt att lyssna på kritiken men håller inte med om kritiken och säger att de brister rapporten pekat på redan åtgärdats.

– Både vi och Transportstyrelsen anser att vi lever upp till det regelverk som finns inom luftfartsskydd och flygsäkerhet.

Justitiedepartementet har nu hösten på sig att redogöra för vad man gjort för att titta närmare på bristerna. Frågan hamnar senare hon Justitieministern Beatrice Ask som får fatta ett beslut om huruvida den gransking Transportstyrelsen gjort är tillräcklig att föra fram för rådsarbetsgruppen som tillsatt utredningen. Justitiedepartementets handläggare Susanna Herrera säger att Eu:lagarna är överordnade de svenska myndigheters lagar och att Säve flygplats mycket väl skulle kunna vara hotat av ett flygförbud.

Om Transportstyrelsen gått i linje med Schengenutvärderingen så hade flygplatsen kunnat få ett flygförbud?

– Om det inte stämmer överens med Transportstyrelsen regelverk så kan man tycka att det i så fall är anmärkningsvärt om de får fortsätta flyga.

Aldijana Talic
aldijana.talic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista