Norska vädersajten yr.no. Foto: Maria Aros / Sveriges Radio.
Väder

Yr.no kommer inte att spärra svenska användare

Den norska värdersajten yr.no har blivit så populär att den riskerar att bli spärrad för en del utländska besökare. Den nyheten har cirkulerat i dag. Men enligt yr.no ska svenskarna inte bli blockerade.

Det meteorologiska institutet i Norge har sedan 2007 gjort väderdata gratis att använda. Antalet besökare på hemsidan är uppe i 4,6 miljoner i veckan och Mai-Linn Finstad som är kommunikatör på det meteorologiska institutet i Norge kallar ökningen "explosionsartad".

Ökningen har varit jämn och legat på en halv till en miljon besökare per år. Norrmännen är själva flitigast med att besöka yr.no, kanske kommer svenskarna därefter.

- Hemsidan används i hela världen säger Mai-Linn Finstad, och det ökade antalet besökare belastar systemet. Fortsätter det så kan kostnaderna för att ge väderdata till hela världen skjuta i höjden och som konsekvens kan vissa länder fråntas möjligheten att besöka hemsidan.

Men institutet skriver själva på sin  att vanliga svenskar inte kommer att bli blockerade.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista