Färre får kontaktförbud i Göteborg än i genomsnittet i Sverige.Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Svårt få kontaktförbud i Göteborg

1:19 min

Det är färre som får kontaktförbud i Göteborg än i resten av landet. Lite mer än var fjärde ansökan om kontaktförbud i Göteborg blir beviljad till skillnad från till exempel i Norrköping där varannan beviljas.

Om du riskerar att utsättas för våld, hot eller trakasserier av en viss person kan du ansöka om kontaktförbud. Anna bor i Västsverige och beviljades kontaktförbud i ett första skede, men när det för drygt två månader sedan gick ut var det stopp.

– Jag tänkte att jag inte kommer kunna gå ut på hela sommaren. Jag kommer få sitta hemma, han kommer ringa mig hela tiden och jag kommer få det precis som jag hade det i höstas, säger Anna.

Efter att Anna sagt att hon ville skiljas ville hennes man inte acceptera det.

– Han ville förstöra mitt liv, och det lade han 100 procent på. Han krossade alla rutor på mitt kontor i stan. Jag fick inte vara ifred en sekund, säger hon.

Det ser väldigt olika ut i Sverige när det handlar om hur många som får kontaktförbud beviljat. Göteborg ligger under snittet. Bara 28 procent beviljas. Men det har ändå blivit bättre, säger Marianne Ny som är överåklagare vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.

- Vi har haft fokus på kontaktförbud länge. Men vi upplever nu att det trots allt stabiliseras. Man arbetar på många håll med att skapa välfungerande rutiner, säger Marianne Ny.

Men Anna är rädd nu när hennes exman inte har ett juridiskt kontaktförbud.

- Jag ska inte behöva gå och titta mig över axeln. Så fort jag ser bilar som är lika hans så får jag ont i magen. Skulle han komma nära mig så begår han ett brott, och det är viktigt, säger Anna.

Västekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista