Larmet gick hos det tyska Luftwaffe som omedelbart skickade upp två stridsflygplan för att försäkra sig om att det inte rörde sig om något terroristattentat. Foto: Johan Nilsson / Scanpix.
Landvetter

Tyska stridsflygplan kontrollerade charterflyg

0:39 min

Ett svenskt charterplan som lyft från Landvetter tappade på onsdagsmorgonen sin radiokommunikation över Tyskland. Plötsligt var två stridsflygplan från Luftwaffe uppe för att säkra att det inte rörde sig om ett attentat.

Det svenska planet lyfte från Landvetter och var på väg till Palma på Mallorca.

- Man tappade radioförbindelsen med flygtrafikledningen under några minuter, säger Johan Gauermann som är flygchef på Tuifly Nordic som flög planet.

Larmet gick hos det tyska Luftwaffe som omedelbart skickade upp två stridsflygplan för att försäkra sig om att det inte rörde sig om något terroristattentat. Sedan terroristattentatet mot USA den 11 september 2001 är det rutin.

Uppdraget avbröts efter 27 minuter då den tyska trafikledningen åter fick kontakt med charterplanet. Planet kunde fortsätta till Mallorca utan ytterligare incidenter.

Hur vanligt är det att sådant här händer?
- Inte särskilt vanligt, men det händer alla flygbolag en handfull gånger under en tioårsperiod.

Nu ska en intern utredning visa vad det var som gjorde att planet tappade kontakten med flygtrafikledningen.

Västekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista