Foto: Thomas Oneborg/Scanpix
Traffickingmålet i hovrätten

Försvaret: Sexhandeln var frivillig

1:52 min

På onsdagen var det försvarets tur att lägga fram sin sakframställan i ett av Sveriges största traffickingmål som nu är uppe i hovrätten. Och försvaret försöker nu visa upp att kvinnorna prostituerat sig av egen fri vilja.

Det som skiljer hovrättsförhandlingarna från de i tingsrätten är att försvaret nu kan visa upp att flera av kvinnorna fortsatt att sälja sex efter det att männen gripits. Försvarsadvokat Fredrik Berglund menar att detta visar att männen faktiskt inte kontrollerat kvinnorna, då de suttit isolerade utan kontakt med omvärlden under 14 månader.

– Det har endast haft kontakt med personal och sina advokater, och kan knappast tvingat kvinnorna att sälja sex, säger han.

På tisdagen hävdes dock de restriktionerna eftersom hovrätten ansåg att de kunde äventyra männens hälsa. Och redan under förhandlingarnas första  dag var en av de åtalade tvungen att lämna salen på grund av att han kände mådde dåligt.

– Det kan vara väldigt psykiskt påfrestande att sitta isolerad, och min klient har känt sig allt mer deprimerad under dessa 14 månader, säger Fredrik Berglund.

Kammaråklagare Thomas Eliasson anser inte att det faktum att kvinnorna fortsatt med prostitution bevisar att det varit frivilligt. Han menar att de har anledning att tro att individer i Rumänien fortfarande har kontroll över de kvinnor som är kvar i Sverige och använder utpressning för att hålla de kvar i prostitutionen.

– Vi har exempel på en kvinna som direkt efter att männen greps började föra över pengar till de anklagade männens anhöriga, och det tyder på att hon fortfarande är styrd att fortsätta med verksamheten, säger Thomas Eliasson.

Thomas Eliasson har förståelse för hovrättens beslut att häva restriktionerna, eftersom de pågått under en så pass lång tid och bevismaterial sedan en tid tillbaka är på plats. Men han vågar inte säga om det kommer underlätta för männen att återuppta sin verksamhet.

– Det råder jag inte över i detta läget, säger han.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista