Arkivbild.
Säve flygplats

Transportstyrelsen kände inte till regelverket

1:13 min

Transportstyrelsen avvisar kritiken som riktats mot säkerheten på Säve flygplats. Och nu visar det sig att man inte visste vem som genomfört utvärderingen och vilket regelverk som gällde.

- Vi ställer oss frågande till de slutsatser utvärderingen kommit fram till och vilket regelverk man har följt, säger Ingrid Cherfils, Luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.

Det regelverk som Transportstyrelsen inte känner till är att den EU-utsedda expertgruppen följt ett Schengenregelverk utfärdat av EU som gäller samtliga Schengenmedlemmar.

Från Säve kan man flyga till Serbien och Storbritannien som båda står utanför Schengen och därför har krav på sig som till exempel inrikesflygplatser inte har. Då Sverige är bundet till Schengenregelverket och flygplatser som flyger utanför Schengenområdet måste uppfylla vissa krav, bör Transportstyrelsen känna till reglerna och ställa samma krav på säkerhet.

Christer Sjöberg, Rikspolisstyrelsens ansvarig för samarbetet mellan expertgruppen och Sverige, tycker att Transportstyrelsens uppföljning kan ifrågasättas.

- Ett av de direktiv som finns med i Schengenregelverket är att flygplatserna ska vara fullständigt inhängnade, säger Christer Sjöberg.

Regelverket säger alltså bland annat att en flygplats, likt Säve som flyger utanför Schengens gränser ska ha en fullständig inhängnad som gör att man som obehörig inte ska ha möjlighet att ta sig in på start- och landningsbanan. På Säve Flygplats är detta i dagsläget fullt möjligt.

Aldijana Talic
aldijana.talic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista