1 av 2
Femtiotalet ambulansförare arbetar i dag i Gårda. Foto: Pressbild
2 av 2
Mats Kihlgren. Foto: Sveriges Radio.

Ambulansen tvingas flytta från Gårda

1:32 min

Sahlgrenska universitetssjukhusets ambulansverksamhet tvingas flytta från Gårda brandstation i höst. Det står klart efter att Räddningstjänsten valt att inte förlänga hyresavtalet.

- Jag inser ju faktum och det är bara att anpassa sig efter det. Vi letar efter nya lokaler nu, säger Mats Kihlgren, verksamhetschef för Sahlgrenskas ambulanser.

I nuläget utgår alla Sahlgrenskas ambulanser i Storgöteborg ifrån Räddningstjänstens brandstationer. Men den 1 oktober blir det ändring på det när hyresavtalet med Gårda brandstation inte förlängs.

Ann-Helen Lindbäck Augustsson, teamchef för Räddningstjänsten Storgöteborg, förklarar varför.
- Vi är väldigt trångbodda, vi har platsbrist, vi har inte kontorsplatser till våran administrativa personal. Och vi har fått ett antal synpunkter från våra medarbetare när vi har haft skyddsronder där man upplever det som en arbetsmiljöproblematik när vi inte kan erbjuda arbetsplatser, säger hon.

Runt 50 förare och fem ambulanser utgår ifrån Gårda, vilket gör stationen till den största i Göteborg. Den har varit ambulansverksamhetens centrumstation som täcker stora delar av centrala Göteborg. Den ligger på en strategiskt bra plats, nära de stora infartslederna. Och det blir inte helt enkelt att hitta en lika välplacerad lokal, säger Mats Kihlgren.
- Det är ju inte så lätt att hitta. Vi letar ju efter lokaler där man kan ha ungefär motsvarande antal ambulanser och personalutrymme och plats för arbetsledning, säger han.

Hur påverkar flytten er verksamhet?
-
Vi ska försöka se till att den påverkar så lite som möjligt genom att hitta en likvärdig lokal, säger Mats Kihlgren.

Gustav Sandström
gustav.sandstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista