1 av 5
Foto: Erik Hallberg
2 av 5
Velodromen skulle vara upphöjd och inte stänga ute de som redan i dag vistas på platsen vid Slottsskogsvallen. Foto: Erik Hallberg
3 av 5
Arkitekterna och cyklisterna Erik Hallberg och Linda Heiman på plats vid Slottsskogsvallen. Foto: Sara Rönnberg/Sveriges radio
4 av 5
Foto: Erik Hallberg
5 av 5
Foto: Erik Hallberg
Cykel

Planerar cykelarena i Slottsskogen

1:54 min

En cykelarena där cyklister av alla slag kan mötas. Det kan blir verklighet i Slottsskogen om tre Göteborgsarkitekter får gehör för en vision de har om cykelstaden Göteborg.

– Ambitionen finns och man har redan gjort mycket med cykelpumpar på stan och bättre cykelbanor. Men man skulle behöva en kickstart för att komma igång mer, säger cyklisten och arkitekten Erik Hallberg som menar att om Göteborg ska bli en cykelstad är det dags att visa att man menar allvar.

Som ett inlägg i debatten om cykling i Göteborg har Erik Hallberg tillsammans med de två cyklist- och arkitektkollegorna Linda Heiman och Per Kaatman ritat ett cykelcenter som skulle kunna byggas i Slottsskogen.

Deras modell av cykelcentret visar en miniatyrversion av en kulle vid Slottsskogsvallen. I en sluttning står en cykelvelodrom, en oval träbana med höga, doserade kurvor, höjd över marken på pelare. I anslutning till den finns en byggnad i två plan med bland annat kafé, cykelbutik och spinningsal – och över alltihop ett tak i tyg, uppspänt som ett segel över hela velodromen. Arenan skulle vara en mötesplats för alla typer av cyklister, på alla nivåer, och skulle visa upp den populära sporten.

– Runtom i Göteborg i dag ser man mycket fotboll till exempel och man ser att fotboll är en väldigt stor sport. Cykling är också en sport som borde få synas i staden, säger Linda Heiman.

Göteborg är något av vaggan för cykelsporten i Sverige. Det var hit de första cyklarna skeppades från England på 1800-talet och de första cykeltävlingarna i Sverige hölls just i Slottsskogen. Dessutom låg i början av 1900-talet en cykelvelodrom där Gamla Ullevi nu ligger. Den användes i 20 år innan den revs 1916 för att göra plats för fotboll och tennis som vid det laget började konkurrera ut cyklingen i popularitet.

Med ett cykelcenter i Slottsskogen skulle Linda Heiman och Erik Hallberg vilja sluta cirkeln och blåsa liv i cykelstaden Göteborg. De menar dessutom att det behövs blåsas liv i debatten kring cykelstaden.

– Debatten är rätt tyst nu och det är ingen som sticker ut hakan. Man har en del idéer men det läggs inte alls så mycket pengar på cykling som i andra städer både i Sverige och utomlands. Jag tror att Göteborg behöver höja sig en nivå, annars kommer man att släpa efter, säger Erik Hallberg.

Att det finns mycket mer att göra i cykelstaden Göteborg är något som även stadsarkitekten Björn Siesjö håller med om.

– Vi har ungefär nio procent av jobbpendlingen på cykel i Göteborg och den siffran har inte ökat, trots att det finns en cykeltrend i världen. I till exempel Köpenhamn cyklar 45 procent av jobbpendlarna, säger han.

Stadsarkitekten ser inga formella hinder för att ett cykelcenter i Göteborg skulle kunna bli verklighet, utan menar att ett sådant skulle kunna gynna staden.

– Det är ett viktigt symbolvärde i det. Om vi nu säger att Göteborg ska bli en cykelstad, och fler och fler cyklar året runt, så skulle man genom en sådan här satsning kunna visa att man menar allvar, säger Björn Siesjö.

Sara Rönnberg
sara.ronnberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista