1 av 2
Korridor på Kastanjebackens äldreboende. Foto: Maria Wendehög
2 av 2
Kök i en av de nyrenoverade ettorna på Kustgatan 10. Foto: Maria Wendehög/ Sveriges Radio

Tomma äldreboenden kan kosta SDN miljoner

1:24 min

Fler outhyrda bostäder står tomma i Göteborgs stad - lägenheter som tidigare fungerat som äldrebostäder. I Örgryte/Härlanda står ett hundratal lägenheter tomma efter att två äldreboenden stängdes i våras. Årskostnaden för dem är flera miljoner.

Som vi tidigare berättat i Västekot har det tagit ett helt år och kostat stadsdelen Majorna/Linné drygt en miljon kronor innan de ansvariga fick tummen ur och hyrde ut ett tjugotal små lägenheter på Kustgatan till studenter.
Men det finns fler outhyrda äldre bostäder på andra håll i stan.
Maria Jonsson är chef för äldreomsorgen i Örgryte Härlanda, där det finns ett hundratal tomma lägenheter. Kanstanjebacken och Kålltorps äldreboenden stängde i våras.
- Självklart är det jätteviktigt att någon annan tar över de lokalerna vi nu lämnar, när vi inte längre ska ha en äldreboende i dem.

Varför är det viktigt?
- Dels för att vi vill att de ska nyttjas, det är fina lokaler som ligger centralt, säger Jonsson. Jag tror att det finns möjlighet att göra en annan typ av verksamhet här. Det är ju små lägenheter som är lagom för studenter kanske.

Maria Jonsson visar mig runt på Kastanjebackens äldreboende. Totalt finns där ett femiotal små lägenheter. De flesta enrummare med köksskåp och badrum. Får de stå tomma innebär det en årlig kostnad på cirka 2,8 miljoner kronor.

Och lägger man till kostnader för outhyrda lägenheter på Kålltorps äldreboende så kan det, enligt siffror som Västekot tagit del av, handla om sammanlagt 6,5 miljoner kronor som Örgryte Härlanda blir tvungen att punga ut med.

Äldreomsorgschefen Maria Jonsson vill inte bekräfta att det rör sig om just dessa belopp men hon medger att verksamhetens ekonomi påverkas negativt om uthyrningen av lägenheterna dröjer allt för länge.
- Självklart är det så att vi vill använda våra resurser till att driva verksamhet i första hand.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista