Göteborgs spårvägar

Långa fängelsestraff mot tidigare spårvägschefer

1:35 min

Båda spårvägscheferna fälls för grova ekobrott och döms till fem och ett halvt års respektive ett år och tio månaders fängelse vid Göteborgs tingsrätt. Även åtta av de övriga nio åtalade döms. En frikänns.

– Det är en tydlig markering från tingsrätten när man dömer till så pass hårda straff. Rätten ser allvarligt på att människor i chefsposition använder den för att utnyttja företagets dåliga internkontroll för sin egen vinning.

Utöver spårvägscheferna döms även chefen för ett bemanningsföretag till 4 års fängelse, samt en chef på ett byggföretag till två och ett halvt års fängelse, båda för grovt bedrägeri.

En av spårvägscheferna dömdes till ett år och tio månaders fängelse, hon var bland annat anklagad för att ha använt spårvägens pengar till renoveringskostnader på sin privata villa. Hon dömdes inte på den punkten utan för hennes inblandning gentemot ett byggföretag. Försvarsadvokat Björn Hurtig säger att hennes dom kommer att överklagas, men att hon är glad att hon inte dömdes för bedrägeri gentemot hennes före detta arbetsgivare.

– De punkter som hon fälldes på kommer vi att överklaga, säger Björn Hurtig.

Flera av de åtalade var tidigare offentligt anställda, men enligt rådman Kenneth Truedsson har rätten inte vägt in det i domslutet.

– Det är huvudsakligen deras missbruk av förtroendeposition som har vägts in i målet.

Ytterligare en man dömdes till villkorlig dom och dagsböter för sin roll i spårvägshärvan. Han blev anställd av Göteborgs hamn trots åtalet emot honom. Göteborgs hamn valde dock att låta mannen gå innan domen föll idag.  

– När han anställdes var vi i stort behov av personens kompetens. Han berättade om åtalet, men gav oss inte all information. Vi valde då att anställa honom och invänta domen. Efter hand blev det klart för oss att vi inte varit informerade om alla omständigheter och valde därför att avbryta samarbetet med honom i slutet av juni. Det handlar om ett brutet förtroende, och därför valde vi att inte invänta domen som föll idag, säger Cecilia Karlsson, kommunikationsansvarig vid Göteborgs Hamn

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se