1 av 2
Räddningstjänsten fortsatte pumpa vatten ur butikslokalerna under lördagskvällen. Foto: Scanpix.
2 av 2
Vägar under vatten vid Radiomotet i Göteborg. Foto: Scanpix.
Regnkaoset

Skyfall slog ut helt köpcentrum

0:24 min

Ett våldsamt skyfall drabbade Göteborg på lördagseftermiddagen. Köpcentrumet Nordstan fick utrymmas på grund av rasrisk och spårvagnarna stannade.

Nordstans marknadsdirektör Anders Larsson säger till Västekot morgonen efter regnkaoset att butikerna ska göra inventering för att fastställa hur stora skadorna blivit.

Ett antal undertak i köpcentrumet har konstaterats vara skadade. Hur stora varuskador som orsakats ska fortsatt inventering ge svar på.

Den enda butik som inte kunde öppnas på söndagsförmiddagen var en av Kapp Ahls butiker som drabbades av ett elfel.

Anders Larsson säger sig aldrig ha varit med om något liknande i Nordstan som med det inforsande vattnet igår. 

Det var på lördagseftermiddagen som Räddningstjänsten larmades om risken för att taket skulle rasa in i Nordstan.

– Det visade sig vara plattor i innertaket i en del butiker som rasat, men det rörde sig inte om några bärande delar. Nu (lördag) är köpcentrumet delvis stängt och vi har spärrat av och säkrat där det kan finnas risk för nya takras, säger Peter Engström, stabschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Yvette Palm satt och åt när larmet om evakueringen kom.

– Det var vatten över hela golvet och högtalarna ropade ut att byggnaden skulle evakueras omedelbart för att en brand brutit ut. Vi hörde också att taket höll på att ramla in, säger hon.

Räddningstjänsten fortsatte pumpa vatten ur butikslokalerna under lördagskvällen.

-– Vi har det väldigt jäktigt med massor av larm om vattenskador, i huvudsak centralt i köpcentrumet Nordstan, i en bussterminal och flera källarlokaler, men också en del i Frölunda och Mölndal, säger Bengt Andersson, arbetsledare vid räddningstjänsten i Göteborg.

Skyfallet, som vräkte ner under cirka en timme och lämnade trettio millimeter regn efter sig, tvingade spårvagnarna att stå stilla och ställde även till det på vägarna.

Trafikverket varnade för stora vattenmassor och mycket begränsad framkomlighet på E 20 från Olskroksmotet till Ånäsmotet i båda riktningarna, liksom på E 45 från Lärjemotet till Agnesbergsmotet.

I Radiomotet var vattenmassorna enorma och bilar som körde på leden hamnade under vattnet. Det finns inga rapporter om att drabbade bilister skulle kommit till skada.

P4 Göteborg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista