Sjukvården

Snabbare hjälp för psykpatienter

1:09 min

Från och med i höst ska det bli lättare för psykiatripatienter i Göteborgsområdet att snabbt kunna få kontakt med vården.

Då inrättas något som kallas Kontaktpunkten där alla ska kunna få hjälp inom ett par två minuter.

Tanken med Kontaktpunkten är att patienter inom Sahlgrenska Universitetssjukhusets vuxenpsykiatri snabbt ska få hjälp med sina vårdärenden. Målet är så högt ställt som att alla som ringer in ska få hjälp inom två minuter.

Istället för att som nu söka sin läkare eller sjuksköterska personligen skall alla patienter ringa till ett gemensamt telefonnummer som är bemannat av administratörer och sjuksköterskor under kontorstid på vardagar.

Här skall patienten få hjälp med allt från tidsbokning, förnyelse av recept och intyg, ställa frågor om sin remiss m.m.

När patienten har ett nummer direkt till sin behandlare eller mottagning finns alltid risken att personen som ska svara är upptagen, sjuk, ledig eller av annan anledning inte är tillgänglig.Det är för att komma ifrån detta som en nya telefonmottagningen Kontaktpunkten startas.

Viktigt att poängtera är att de patienter som utifrån sin sjukdomsbild bedöms kräva direktkontakt med sin behandlare även fortsättningsvis kommer att ha möjlighet till det.

Annika Witting

Annika.Witting@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista