Göteborg City Airport. Foto: Wikimedia Commons
göteborg city airport

Dålig ekonomi bakom säkerhetsbristerna

1:04 min

Göteborg City Airport i Säve klarar inte Schengenunionens regler för gränsflygplatser. Flygplatsen på Hisingen kan få flygförbud på grund av säkerhetsbrister. Enligt medlemmar i flygplatsens styrelse beror bristerna delvis på flyglatsens dåliga ekonomi.

– Flygplatsen badar inte i pengar, utan vi får vända på varenda krona, säger Jan Hallberg, en av kommunens representanter i styrelens för Säve flygplats.

Göteborgs stad äger 20 procent av Säve flygplats. Övriga ägare är Volvo och Swedavia.

Kommunrepresentanterna i styrelsen är ense om att säkerhetsbristerna ska åtgärdas och att Schengenregelverket ska följas är kommunrepresentanterna. Men ägarna måste tillsammans komma överens om var pengarna ska komma ifrån.

Att Säve flygplats är viktigt för Göteborg och regionen är en aspekt som inte kan förbise. Det är nödvändigt att kritiken från EU behandlas och lyfts fram och om pengar behövs kommer kommunstyrelsen att ta upp frågan.

– Då måste de andra parterna också vara beredda att gå in med pengar utifrån sina ägarandelar, säger Johan Nyhus socialdemokratiskt kommunalråd och representant för Göteborgs stad i Göteborg City Airports styrelse.

Aldijana Talic
aldijana.talic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista