it-brott

It-brott ger jobb i Göteborg

It-brottsligheten ökar och brottslingarna använder alltmer utstuderade metoder. Den ökande brottsligheten har gett fler arbetstillfällen i Göteborg.

På polisens it-forensiska sektion i Göteborg, där man hanterar alla sorters it-relaterad brottslighet, har man det senaste året fördubblat antalet anställda. I dag är det nästan 30 tjänstemän som jobbar med it-brott i region väst.

-- Det är just för att brottsligheten ökar och ökar och det krävs särskild kompetens för att lösa den här sortens brott. Därför är det viktigt att det finns folk med särskild utrustning, utbildning och fallenhet för att öka på hastigheten och göra oss mer effektiva, säger Jens Ahlstrand, chef för It-forensiska sektionen på polismyndigheten i Västra Götaland.

Nästan en tredjedel av svenskarna känner att de inte har tillräcklig kunskap om IT-brottslighet, enligt en EU-undersökning. I dag använder sig IT-brottslingar av alltmer utstuderade metoder. Bankbedrägeri och falska Blocketannonser är kanske kända sätt, men ytterligare en metod bedragarna använder sig av är telefonutpressning.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista