Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl /Scanpix

Problem med leverans av mediciner

1:45 min

Äldre som får sina mediciner förpackade i färdiga dospåsar riskerar att bli felbehandlade. Det är det nya IT-baserade ordinationsverktyget Pascal som är orsaken.

I början av april var Mölndals stad först ut i landet med att använda Pascal, med 1300 så kallade dospatienter. Att ingen patient inom äldrevården i Mölndals stad drabbats av felbehandling på grund av Pascal finns bara en avgörande faktor bakom säger Anna Hildesson, sjuksköterska med medicinskt ledningsansvar:

– Jag skulle säga att det är tack vare personalen ute i verksamheterna som gjort ett jättearbete. Både lånat läkemedel av sjukhusen och åkt runt till de lokala apoteken för att det inte ska bli några uteblivna läkemedel.

Det var först när det gäller så kallade DOS-patienter i hela Västra Götaland fördes in i systemet under senare delen av maj, som det började synas att det fanns så allvarliga brister i verktyget att patienter kunde lida skada:

– Framförallt var det så att vi inte fick läkemedel levererade i tid helt enkelt.

Men tidplanen för införandet över hela landet skulle hållas. Idag omfattas systemet 185 000 DOS-patienter. Runt midsommar gick Socialstyrelsen ut och varnade landsting och kommuner: "skärpt beredskap och observant för att undvika patientsäkerhetsrisker i övergången med Pascal är nödvändiga". De som riskerar att drabbas är till största delen de som inte kan höja sin röst eftersom de är för gamla, för svaga, för sjuka.

De som talar är i stället de som vårdar. Anna Hildesson menar att även om Pascal förbättrats och att man genom egna rutiner ute på olika enheter har kontroll på läget idag, är det viktig att de felaktigheter som upptäcks rapporteras:

– Just nu känner jag mig inte så oroad, eftersom verksamheterna har en förhöjd beredskap. Det jag däremot är orolig för det är att man börjar anpassa sig till de problem som finns och inte rapporterar i den utsträckning man gjort från början, säger medicinskt ansvarige i Mölndal Anna Hildesson.

Reporter Berit Svensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista