Sverige kan inte hjälpa svenskar i krigets Syrien

1:28 min

Situationen i Syrien blir allt värre och enligt FN råder fullskaligt inbördeskrig. Samtidigt befinner sig flera svenska medborgare i landet. På grund av sanktioner från EU kan de inte flyga hem till Sverige. Maria Janeh skulle flugit hem till Göteborg i måndags tillsammans med sina två döttrar.

– Jag mår inte bra, vi vet inte vad som ska hända. Jag vågar inte åka till Beirut, jag vågar inte åka till Irak, säger Maria Janeh.

På grund av EU-sanktioner går inga flyg mellan Syrien och Sverige i nuläget. Utrikesdepartementet uppskattar att mellan 200 och 600 svenska medborgare befinner sig i Syrien. Uppgifter från flygbolagen indikerar att det kan röra sig om över 1000 personer.

Enligt UD:s presschef, Anders Jörle, finns det inte mycket svenska myndigheter kan göra för att hjälpa dem att komma hem.

– När vi rekommenderar folk att lämna ett land så är det en utomordentligt allvarlig signal om att saker och ting är väldigt svåra och att det är komplicerat att hjälpa till om man skulle befinna sig i landet. Den signalen skickade vi redan förra hösten, säger Anders Jörle.

Varför kan ni inte göra någonting i nuläget?

– För att det är krig i landet. Vad är det du tänkte att vi ska göra? Vi kan liksom inte ta oss in i landet, vi kan inte hjälpa folk där. Det är ju det vi har sagt när vi säger att man inte ska resa dit.

Gustav Sandström

gustav.sandstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista