majorna-linné

Hemtjänstens sparkrav slår hårt mot äldre

1:42 min

Hemtjänstens kunder i stadsdelen Majorna-Linné i Göteborg har nyligen fått besked att deras service kommer att försämras eftersom stadsdelen tvingas spara pengar. Detta samtidigt som de äldre tycker att den service de får i dag inte håller måttet.

Besparingar innebär att hemtjänsten får åtta miljoner kronor mindre att röra sig med under resten av året. Något som upprör äldre i Majorna-Linné som menar att de får allt sämre service.

– De har ont om personal, jag får vänta väldigt länge. Jag klarar mig inte utan hjälp. Jag kan inte få på mig byxorna själv så jag får vänta tills de kommer. Det är jättejobbigt, säger Berit, 80 år, som egentligen heter något annat.

80-åriga Ruth, som också vill vara anonym, håller med.

– De kan inte hålla tiden. De bara kommer in frågar och går ut igen. Man vet inte vem som kommer och man vet inte vad de heter.

– Till mig kom de klockan nio från början. Sedan gjorde vi upp till klockan tio, nu kommer de halv tolv. I går kom de inte alls på morgonen. De sade att de hade så mycket att göra då. De ringde inte ens mig, säger en tredje kvinna, Anna, som också egentligen heter något annat.

De äldre är missnöjda med den hjälp de får och nu kan det alltså bli ännu sämre. Äldreomsorgen har varit på väg att överskrida sin budget med 20 miljoner. Nu har politiker beslutat att åtta av dessa miljoner ska sparas in under innevarande år.

Hemtjänstens personal i Majorna Linné, som redan nu går på knäna, reagerade starkt på beskedet om de stundande besparingarna.

– Många i personalen uttrycker att de mår sämre nu. De har svårt att sova på nätterna, de får ont i magen. De kan inte springa som skållade råttor hela dagarna hur länge som helst. Det bli stressigt och oroligt. Det värsta är att det kan leda till långtidssjukskrivningar hos personalen och det är inte bra, säger Halima Ljungqvist, fackligt skyddsombud på en av enheterna i Majorna-Linné.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sverigesradio.se