Viking Bengtsson. Foto: Sarah Görsch/Sveriges Radio.
hummerimport

Förbud mot amerikansk hummer

1:21 min

Regeringen har beslutat att förbjuda import och försäljning av amerikanska levande humrar i Sverige. Det efter att flera amerikanska humrar hittats i vattnet längs västkusten.

Enligt miljöminister Lena Ek hotar detta västkustens hummerbestånd.

– När det gäller den amerikanska hummern finns det smittorisker. Den är dessutom större och starkare och konkurrerar ut den nordiska hummern. Det finns också en risk för hybridisering, att arterna blandar sig, vilket kan ge negativa effekter, säger hon.

Sverige kommer att anmäla ett importstopp till EU-kommissionen och till världshandelsorganisationen WTO. Det rapporterar Ekot på torsdagen. Förhoppningen är att förbudet införs nästa sommar och att även Norge och EU-länder i Sveriges närhet följer efter.

Lena Ek säger även till Ekot att hon bedömer att det är bråttom och kommer att göra allt för att skynda på processen.

Förslaget om att förbjuda importen av levande amerikansk hummer kommer från Havs- och vattenmyndigheten.

Syftet är att skydda den svenska hummern och förbudet kommer att innebära en lättnad för fiskare som fruktar att den svenska hummern kan slås ut av den importerade amerikanska.

– Det finns en risk när man släpper in en art, till exempel amerikansk hummer, att den har en annan bakterie och spolkultur med sig och kan innebära en utslagning av de inhemska arterna mycket snabbt, säger fiskaren Viking Bengtsson som länge hoppats på ett förbud.

Anledningen till att Havs och vattenmyndigheten vill sätta stopp för importen är att det finns grossister som placerar ut de levande humrarna i kassar i vattnet för att de ska få en längre hållbarhet. Risken är att humrarna smiter och att de då slår ut de svenska humrarna och påverkar ekosystemet.

Det här har bekymrat svenska fiskare, bland annat i Kungsbackatrakten där hummerfisket är stort. Fiskaren Viking Bengtsson tycker att det är på tiden att man sätter stopp för importen av amerikanska levande humrar.

Däremot tror Viking Bengtsson inte att det kommer skapas en större marknad för svenska hummerfiskare när förslaget går igenom. Svensk hummer är dyr och den attraherar inte samma kunder som den amerikanska. Det som skulle kunna ge ett uppsving är snarare att man begränsar fritidsfisket av hummer.

– Det skulle innebära avsevärt större fångster för oss och mycket lägre pris för konsumenterna, säger Viking Bengtsson.

Sara Görsch
sara.gorsch@sverigesradio.se

Västekot/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista