"Vi kan bara ge den mest basala hemtjänsten nu"

1:08 min

Frukost vid lunchtid och inga promenader. Det kan bli konsekvenserna av de kraftiga besparingarna som hemtjänsten i stadsdelen Majorna/Linné i Göteborg nu tvingas genomföra inför hotande budgetunderskott på 20 miljoner kronor.

- Mitt ansvar är att försöka parera behoven som finns med den budget jag har, säger Kerstin Hansson, områdeschef för hemtjänsten i Majorna/Linné. Och vi har hittills i år överskridit den budgetramen.

Vikarierestriktioner är en konsekvens av sparandet, något som i klartext innebär att de äldre inte längre kan räkna med något mer än den mest basala hjälpen. Guldkanten som promenader, socialsamvaro, bad eller tvätt kan bli uppskjutna till annan dag eller helt utebli.

Och politikerna i nämnden är väl införstådda med vilka konsekvenser besparingarna får, enligt Kerstin Hansson.
- Jag är väldigt tydlig mot den politiska nämnden vad våra resurser räcker till. Den höga ambitionsnivån som man tidigare haft den klarar vi inte längre av att leverera. Det vi kan leverera idag är att få ett bra medicinsk omhändertagande och att få mat så att man klara sin dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista