Lackarebäckshemmet i östra Mölndal. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio
Mölndal

Socialstyrelsen kritiserar demensboende

"Vi försöker hela tiden anpassa bemanningen till behoven"
1:51 min

Socialstyrelsen kritiserar Mölndals stad för hur de demenssjuka som bor på Lackarebäckshemmet har det. Efter en oannonserad inspektion en natt i slutet av juni fann Socialstyrelsen bland annat brister i bemanningen.

Monica Holmgren, som är tillförordnad vård- och omsorgsdirektör i Mölndal, säger så här om att bemanningen inte överensstämde med de boendes krav. 

– Den aktuella natten när Socialstyrelsen var där så har det uppenbarligen inte gjort det. Det kan vi se i rapporten. Sen kan jag generellt inte säga att vi har för låg bemanning för vi försöker hela tiden anpassa bemanningen på vår personal utifrån brukarnas behov. Ibland har vi fler personal - ibland har vi lite mindre.

På de fem enheterna på Lackarebäckshemmet som inspekterades bor 35 till 40 personer med demenssjukdom - 7 till 8 på varje enhet.

Utöver bemanningen granskades även hur larmen fungerar och Socialstyrelsen fann att de demenssjuka periodvis lämnades utan personal utan att då kunna påkalla hjälp.

– Det är absolut inte bra. Det är nånting som vi måste se över omgående. Man får inte lämna, vare sig enligt lag eller rent mänskligt, så ska man inte lämna en person utan uppsyn. Det är nånting vi måste se över, säger Monica Holmgren.

Socialstyrelsen fann ungefär samma saker vid en inspektion 2010 - vad har ni gjort sedan dess?

– Vi har ändrat våra rutiner. Där vi bland annat under natten framförallt inte ska lämna en enhet ensam. Personal måste hela tiden finnas tillhands i närheten Rutinen är att en enhet aldrig får vara obemannad mer än 20 minuter.

– Den här aktuella natten så har ju det brustit så rutinerna har uppenbarligen inte fungerat som vi har tagit fram.

Senast siste oktober måste Mölndals stad redovisa till Socialstyrelsen hur otillåten inlåsning av de demenssjuka på Lackarebäckshemmet motverkas och hur man ser till att ha tillräcklig bemanning under dygnets alla timmar för att upprätthålla kvalitén.

– Vi måste följa den föreskriften som finns, javisst så är det. Det är inte så enkelt att säga att vi ska ha en jämn personalbemanning hela tiden för vi måste hela tiden titta på vad brukarna har för behov, säger tillförordnade vård- och omsorgsdirektören Monica Holmgren.

– Vi måste åtgärda det, ja det måste vi göra, men sen på vilket sätt är för tidigt att säga. Vi måste vi titta på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".