Vi gillar att plocka bär och plockar mer än vad vi gjorde för två år sedan. Foto: Fredrik Sandberg

Bärplockning allt mer populärt

"Innehåller mycket antioxidanter"
2:00 min

Nu är det skördetid för många bär, och bär ligger i tiden enligt en ny undersökning. I genomsnitt uppger 33 procent av svenska folket att de äter mer bär idag jämfört med för två år sedan.

Varannan svensk planerar också att plocka bär och frysa in till vintern. Men i de västsvenska skogarna kan det vara svårt att hitta till exempel blåbär i år.

Rolf Eskilsson är trädgårdskonsulent, och han vet vilka bär som är aktuella att plocka just nu.

– För vissa bär är vi på sluttampen nu. Jordgubbarna är snart slut, och hallonen också. Björnbären är inte mogna, men de kommer snart, säger Rolf Eskilsson.

Idag äter var tredje svensk mer bär än de gjorde för två år sedan. Det visar en undersökning som Bärfrämjandet och Svenskt Sigill låtit göra. Mest har intresset för bär ökat hos barnfamiljer, i småstäder och på landsbyggden. Rolf Eskilsson har också märkt av det ökade intresset, och han tror han vet vad det beror på.

– Ja dels är det ju väldigt gott, och det är väl därför vi äter dem. Men nu på senare tid har vi börjat tänka mycket på vad de innehållet. De ger mycket antioxidanter, och det är vi medvetna om idag. Och det är bättre att äta bär än att köpa piller, tycker jag.

Och bärsäsongen har varit skaplig. I alla fall för de odlade bären. Detta trots att det varit regningt, vilket annars kan vara ett problem. Men för de bär som växer vilt ser det sämre ut i Västsverige.

– Det var säkert någon kall natt där i början som gjorde att blommorna frös.Jag vet inte om det är klarlagt. Men det har varit väldigt varierad tillgång längre norr upp. På en del ställen har det varit mycket, på andra lite. Och de sena frostnätterna kan ställa till mycket elände, säger Rolf Eskilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".