Foto: Jurek Holzer/Scanpix

Sämre livskvalitet efter svåra olyckor

"Vissa behöver flera års uppföljning"
1:27 min

Plågsamma minnen efter en intensivvårdsvistelse försämrar livskvalitén i flera år efter olyckan/sjukhustiden. Därför borde allvarligt skadade personer följas upp längre än tidigare. Det är slutsatsen i en ny studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Ungefär en fjärdedel av deltagarna hade svåra men fem år efter sin intensivvårdsvistelse, berättar Mona Ringdal som var med och gjorde studien.
- De har mardrömmar, hallucinationer - det kan till exempel vara att man upplever att det finns djur som klättrar på väggarna. De har upplevelser av att människor försöker skada dem.

Bland studiens 41 deltagare var de flesta män som varit med om trafikolyckor, och därefter vårdats för allvarliga skador på intensivvårdsavdelning under över en veckas tid, ofta inklusive flera medvetslösa dygn i respirator.

Och så långt som fem år efter intensivvårdsvistelsen hade de flesta betydligt sämre livskvalité än befolkningen i övrigt - något som enligt forskarna beror på att de traumatiska minnesupplevelserna fortfarande fanns kvar.

Det är känt att intensivvårdsvistelser kan ge psykiska problem efteråt, och därför får patienter idag chans till uppföljande behandling, för att få hjälp att bearbeta det de har varit med om.

Den hjälp som erbjuds ser olika ut i olika delar av landet, och enligt Mona Ringdal får många patienter bara uppföljning några månader efter olyckan - medan de allvarligas drabbade enligt studien borde ha eftervård flera år efter intensivvården.
- Man behöver punktmarkera vissa, man behöver se vilka som har stor nytta av en uppföljning och de behöver man ta tillbaka fler gånger. Sedan exakt hur uppföljningen ska vara utformad - det är ju i sin linda än och det får vi jobba mer med, säger Ringdal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".