Arkivbild: Björn Larsson/Rosvall, Scanpix.

Slut på vattenproblemen i Götatunneln

"Brunnarna ska sugas rent"
1:06 min

De kraftiga skyfallen ska inte innebära mer problem i Götatunneln säger Trafikverket. Tunneln har översvämmats och stängts av, men nu rensar man de igenkorkade brunnarna som orsakade problemen.

Det var i måndags eftermiddag som Götatunneln stängdes i riktning mot Gasklockan på grund av att vattenmassor samlats i tunnelns nedre del. Orsaken var igenkorkade brunnar, men nu håller Trafikverket på att rensa dem.

En av de som jobbade med att få undan vattnet i måndags var Kristian Johansson, som beskrev hur det såg ut när han först kom ner i tunneln.

- När vi kom hit var det vatten upp till mittenfilen. Vi har sugit i brunnar nu i några timmar och lyckats få bort de mesta av vattnet, men vi får fortsätta tills vi hittar var det blivit stopp. Det väntas mer regn och då kan det bli stopp igen, säger han.

Det var ett stopp i en samlingsbrunn som orsakade vattenmassorna, säger Bert Thorsson som är tunnelansvarig för Götatunneln vid Trafikverket.


- Det blev stopp i brunnen, och det beror på de kraftiga skurar som vi haft under en tid. Skräp och slam vägar och gator har helt enkelt lagt sig som en propp i brunnen. Vi har inte haft något liknande problem tidigare i Götatunneln och var inte beredda på att det skulle bli så här.

Smutsen som regnet fört med sig i kombination med sand och damm från underhållsarbeten ligger antagligen bakom problemet enligt Bert Thorsson, men han är inte orolig för att det ska inträffa igen.

- Vi har sugit i brunnarna under gårdagen, och kommer stänga av tunneln för att suga mer natten till fredag. Vi ska se till att det här inte händer igen, säger Bert Thorsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".