Arkivbild: Scanpix.

Blomförsäljning på grön kvist i Västsverige

Västsvenska hushåll spenderar mest pengar i landet på trädgårdsprylar. Genomsnittet i Sverige ligger på 2 400 per år, men västsvensken lägger i snitt 2 700 kronor på sin trädgård.

– Det är trendigt och mycket marknadsföring kring blommor idag som påverkar våra konsumenter, säger Bengt Gustavsson som är delägare i Blomsterlandet i Uddevalla.

Annat som enligt Bengt Gustavsson påverkar är det stora utbudet och att priserna idag inte skiljer sig mycket från vad det låg på för 10-15 år sedan.

Västsvenskar lägger i snitt 300 kronor på sin trädgård än vad som spenderas i övriga landet. Annsofie Åkerman från Ljungskile står med kundvagnen full av blommor, men känner inte igen sig.

– Nej, jag försöker att hålla nere budgeten. Jag förvarar mina pelargoner från år till år och det sparar man mycket pengar på. Jag köper inte så mycket, vi har trädgårdsmöbler och sånt. Vi har skött våra möbler, de håller trots att vi haft dem i 30 år. Det blir kanske en och annan rosenbuske då och då.

Men någon som tror att bilden av den spenderande västsvensken stämmer är Ruth Olsson.

– Ja, det tror jag. Det är ju härligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".