Beslut senare om mögelskolan i Henån

"oklart om lokalerna är olämpliga"
0:53 min

Under onsdagen besökte Arbetsmiljöverket med tre inspektörer nya Henåns skola på Orust, för att ta ställning till Lärarförbundets huvudskyddsombud beslut att stänga skolan, gjort ett så kallat skyddsstopp enligt arbetsmiljölagen. Men om skolan öppnas eller håller fortsatt stängd beslutar Arbetsmiljöverket först i morgon torsdag.

Den nya skolan som bara varit klar i ett och ett halvt år, ersatte den gamla som också hade mögelskador. Den nya skolan som har 600 elever, hade före sommaren tretton lärare som var sjukskrivna på grund av problem i samband med mögel.

Därför lade Lärarförbundets huvudskyddsombud Florens Carlsson ett skyddsstopp, som hon hittills inte varit beredd att riva upp:

– Jag säger inte att åtgärderna inte är tillräckliga. Problemet är bara att vi inte fått något bevis på att åtgärderna är tillräckliga. Det gör att det finns osäkerhet på oss givetvis huruvida lokalerna är lämpliga eller inte att vistas i.

Idag, onsdag, ska du träffa arbetsmiljöverket efter ditt beslut om skyddsstopp på skolan - vilka är dina förväntningar på det här mötet?

– Att man hittar någon form av lösning. Arbetsmiljöverket har haft tillgång till allt material, alla undersökningar om det som är gjort. Sen är det upp till arbetsmiljöverket att fatta beslut om skyddsstoppet ska hävas eller förlängas.

– Det bästa för alla parter är att allting är okej och att vi som personal kan känna oss säkra när vi går in i skolan och börjar arbeta. Och framförallt att våra barn och föräldrar känner sig trygga med allt som är gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".