Precis innan semestern fick Helene Gustafsson reda på att hon skulle förlora sitt jobb på Abf Vux. Foto: Gustav Sandström/SverigesRadio.

Brist på framförhållning ger färre komvuxplatser

Lärare: ”Kom som en total chock”
1:51 min

Fjorton lärare har sagts upp och 650 elever får söka sig till andra skolor i höst. Det är verkligheten på vuxenskolan ABF Vux i Göteborg.

Kommunen har haft för dålig framförhållning när de beställlt utbildning. Det har lett till att ABF vux använt stora delar av sin årsbudget redan under vårterminen.

– Det kom som en total chock. Inte bara för lärarna och personalen utan även för cheferna. Allting var så bra och så från en dag till en annan så bara pang, klippte de av jättemycket av våra elever och vårt underlag, säger Helene Gustafsson, en av lärarna som tvingats sluta.

På uppdrag av kommunen håller den privata vuxenskolan ABF vux i sfi-kurser, alltså svenska för invandrare, samt grundskolekurser och gymnasiekurser.

Skolans budget för gymnasiekurserna ligger det här året på runt 15 miljoner kronor.

Av dessa återstår cirka fem miljoner till hösten, efter att kommunen under våren placerade fler elever på skolan än beräknat.

Precis innan semestern fick Helene Gustafsson och hennes kollegor beskedet att de inte får behålla sina jobb, eftersom pengarna inte räcker till.

Fyra fast anställda tvingas sluta, tio visstidsanställda får inte förlängda kontrakt.

– Framför allt så borde det här ha kommunicerats ut mycket, mycket tidigare. Våran ledning borde ha fått information om det här i så pass god tid att det hade kunnat gå att göra någonting åt det. Nu ställdes vi inför fullbordat faktum i maj, säger Helene Gustafsson.

Under våren tog ABF vux emot 800 nya elever på gymnasiekurserna, till hösten kan man bara ta emot 150.

Enligt kommunen beror den stora skillnaden mellan vår och höst på att söktrycket ökat på svenska för invandrare och grundskolekurserna, som kommunen enligt lag måste erbjuda. Och det har påverkat budgeten också för gymnasiekurserna. Jens Jonsson är vd för ABF vux.

– Det är ju olyckligt att det blir en så stor svängning. Svängningar har vi alltid. Det går fram och tillbaka. Och en hel del av de svängningarna är planerade men det här blev lite mer än vad egentligen någon hade önskat, säger han.

– Det drabbar ju inte bara oss som lärare utan det påverkar ju många, många elever. Det kommer få enorma konsekvenser för många människors liv under lång tid framöver, säger Helene Gustafsson.

Gustav Sandström
gustav.sandstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".