Ont i kroppen av lutande hus

De anställda på Havs och vatten-myndigheten känner yrseI och får ont i axlar och leder efter att de i april i år flyttade in i det gamla lagerhuset Pagoden vid Gullbergsvass i Göteborg.

Hela huset lutar, och Lena Pettersson som jobbar med fiskerikontroll, och är en av de anställda som känner obehag på grund av lutningen.

– Jag märker av det genom att jag får ont i axeln och ont i ryggen, när jag sitter snett och arbetar.

Lena Pettersson är övertygad om att det beror på lutningen.

– Där jag satt innan hade jag inte ont i axlarna. Men så fort vi kom hit så kom de problemen ganska så snabbt.

Märks det av på annat sätt?

– Det lutar väldigt mycket när det går också men, du kan ju bara titta på trösklarna så ser du.

När man rundar en av de stora vita pelarna som radas upp längs korridorerna får man stanna till snabbt och orientera sig, för att inte bli snurrig. Vissa av korridorer känns som uppförsbackar och flera i personalen har vänt sina skrivbord på sidan för att slippa känna att hela rummet tippar åt höger eller vänster.

Området kring Gullbergsvass är byggt på djup lera. Golvet på Pagodens tredje våning där Havs- och vattenmyndigheten huserar lutar cirka en centimeter per meter och sluttar ner mot älven. Västekot fick en rundtur i lokalerna av Björn Risinger, som är generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten.

– Allt ser rakt ut här, men då har man helt enkelt kompenserat det. De nya inneväggarna är i samma liv som pelarna men om man öppnar en dörr här så märker du att dörren glider sakta upp, för den lutar en aning.

Det är inte bara Lena Pettersson som känner obehag på grund av lutningen. Flera i personalen berättar om yrsel och andra har ont i axlar och leder på grund av att deras arbetsplats står på sniskan. Och under hösten ska problemet åtgärdas säger Björn Risinger.

– Vi har gjort extra mätningar, vi har kollat vad de anställda tycker. Men det är tillräckligt allvarligt för att vi ska göra något åt det. Då får vi flytta ut och så får fastighetsägaren gjuta om golvet, så får vi flytta tillbaka och så får vi ser hur det funkar då, säger Björn Risinger.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".