1 av 2
Två tjejer som gillar golf - Malin Sjöberg och Julia Corell från Öijared GK. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio
2 av 2
Finalspelet i Göteborg Golf cup avgjordes på Albatross GK. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio
Göteborg Golf cup

Cupen som får unga att satsa på golf

"Det är jätteroligt - man lär sig hela tiden"
1:29 min

Idag var det finalspel i Göteborg Golf cup - ungdomscupen som är tänkt att få fler tjejer och killar i tonåren att fortsätta att spela golf.

Två av alla dom som var med ute på Albatross-banan på Hisingen i förmiddags är Malin Sjöberg och Julia Corell från Öijared GK. Båda två gillar idéen med cupen.

– Man lär sig av alla tävlingar och det är jätteroligt att få möta alla från andra golfklubbar och se hur bra de är, säger Malin som är med för andra året.

– Jag har inte spelat så länge, men jag lär mig hela tiden, säger debutanten Julia.

De båda klubbkamraterna från Öijared är två alla de cirka 300 ungdomar från golfklubbar i Sverige, Danmark, Norge och Finland som under veckan ägnat sig åt matchspel på 17 banor i Göteborgsområdet.

Ingela Nilsson på Göteborgs Golfförbund är med i projektledningen och hon säger att problemet har varit att många juniorer lämnat golfen för andra sporter.

– Vi har sett en negativ utveckling, men nu börjar det vända. Vi har tittat på andra idrotter och ser hur de tar hand om ungdomar - lite mer lagkänsla än vad vi haft i golfen tidigare.

Årets turnering invigdes av proffsen Carin Koch och Linda Wessberg och det är tredje året som Göteborg Golf cup arrangeras.

– Vi har framförallt uppnått den här glädjen i golfen som vi har tappat under senare år, säger Ingela Nilsson.

– Ungdomarna tycker det är roligt med de här korta niohålsmatcherna att de är ute och spelar och kommer in och träffar sina kompisar igen.

Nu närmast väntar utvärdering, men Ingela Nilsson är övertygad om att det blir en fortsättning och att Göteborg Golf cup kommer att växa.

16-åriga Malin och 13-åriga Julia då, som fick applåder när de puttade på green på nionde hålet - hur mycket tänker de sig att satsa på sitt golfspelande framöver?

– Jag spelar mest för att det är roligt och för att ha något att göra på sommaren. Jag försöker så långt jag kan, säger Julia och Malin håller med.

– Det här kommer bli en hobby för livet. Jag kommer alltid fortsätta spela golf, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".