Jacob Kimvall tittar på när en målning kommer till. Foto: Kristian Lönner/SR

Graffitiutställning utan protester

"För tio år sedan hade det här nog varit omöjligt"
1:39 min

Riksteaterns graffitiutställning Art of the streets har i helgen besökt Göteborg och musikfestivalen Way out west.

Kända graffitikonstnärer från både Sverige och utlandet målade på en vägg i anslutning till insläppet till festivalen. I Stockholm har utställningen tidigare mött stort motstånd men i Göteborg har arrangörerna varit välkomna.

Debatten, för eller emot graffiti, är nog lika gammal som själva konstformen. Stockholms stad har länge fört nolltoleransens politik, det vill säga motstånd mot såväl laglig som olaglig graffiti. Förra året stoppades all reklam för arrangemanget Art of the streets. En pådrivande kraft var Storstockholms lokaltrafik, SL.

I Göteborg intar Västtrafik en annan hållning. Andreas Almquist, som är utvecklingchef på Västtrafik, betonar att man inte accepterar graffiti eller klotter på sina fordon. Men någon åsikt om lagliga väggar har man inte.

– Vi ser inte den omedelbara kopplingen mellan att en graffitivägg på tjugo kvadrat uppe vid Way out west skulle innebära ökat klotter eller graffiti på våra fordon, säger Andreas Almquist.

Kanske börjar attityden till graffiti att förändras.

– För tio år sedan hade det nog varit omöjligt att på en musikfestival sponsrad av SJ ha graffitimålningar, eftersom SJ är en av de aktörer som har störst problem med olaglig graffiti, säger Jacob Kimvall som skriver på en konstvetenskaplig avhandling om graffiti och gatukonst vid Stockholms universitet och som själv fanns på plats under Art of the streets.

Kristian Lönner
kristian.lonner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".