Svensk-libanes i Thailand

Rättegången hålls i dag

"Jag är ingen terrorist"
2:07 min

Den svensklibanesiske man med Göteborgsanknytning, som står åtalad i Thailand, infann sig idag i tingsrätten i Bangkok. Han är åtalad för innehav av kemikalier.

Mannen greps i januari i år på Bangkoks flygplats, misstänkt för inblandning i planerade terrorattentat. I en lokal hittades senare en stor mängd kemikalier som kan användas som sprängämne.

Men mannen åtalas inte för något terrorbrott, utan för olaga innehav av sprängämnen. Till vår utsända sa mannen idag att han är oskyldig till anklagelserna, och inte är någon terrorist.

− Jag är ingen terrorist, jag är säljare, säger den åtalade mannen till oss medan han eskorteras från hissen, tvärsöver trapphallen och in i sal 801 i Bangkoks tingsrätt.

Han är iförd en urtvättad tegelstensorange fånguniform med kortbyxor, och hanfängsel. Mannen, som under nittiotalet och början av 2000-talet ska ha varit bosatt i Göteborg, är både svensk och libanesisk medborgare.

Och det var i januari i år som han greps på Bangkoks flygplats. Misstankar riktades då mot honom om inblandning i planer på attentat som skulle utföras i Bangkok. Det talades om kopplingar till Hezbollah-gerillan. Något mannen själv hela tiden har förnekat.

Under dagarna efter gripandet i vintras hittade polisen ett stort förråd av kemikalierna ammoniumnitrat och karbamid i en lokal utanför Bangkok, tillsammans med en stor samling fläktar. Kemikalierna, som är vanliga som konstgödsel, går också att tillverka sprängmedel med.

Åtalet mot mannen gäller just innehavet av denna stora mängd kemikalier, fyra ton närmare bestämt. Idag skulle han infinna sig i tingsrätten i Bangkok för att ta del av vittnesuppgifter kring bland annat hans påstådda inköp och penningtransaktioner före gripandet.

Men inga vittnen förhördes idag, istället summerade domaren åtalet och upprepade det som sagts i tidigare förhör.

Rättssalen var i det närmaste tom. Allmänheten i Thailand är inte intresserad av det här fallet, och det skrivs inte om det i pressen här. Däremot är thailändska myndigheter måna om utvecklingen i rättegången, eftersom den anses ha betydelse för hur omvärlden uppfattar säkerhetsläget i turistlandet Thailand.

Rättegången skjöts på framtiden och nytt datum är inte klart. Mannen nekar fortfarande till brott och han säger att han behandlats bra i fängelset.

Thella Johnson
Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".