Guldhedstornet. Foto: SGS Studentbostäder.
Göteborg

Hopplöst bostadsläge för studenter

Hyresvärd: ”Många kommer hit och är ledsna och förtvivlade”
1:40 min

Just nu är det omöjligt att få tag på en studentlägenhet i Göteborg. De som anmäler sig idag måste vänta i ett och ett halvt år på ett korridorrum och två år på en lägenhet.

– Vi har ju ett antal varje dag som kommer hit och är desperata, säger Gunnar Wikeholt, uthyrningschef på Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, SGS..

– De har inte har trott att de skulle komma in i Göteborg och så kommer man plötsligt in. Det är många som kommer hit och är ledsna och förtvivlade för de har ingen bostad och vet inte vad de ska göra, säger Gunnar Wikeholt.

Hur känns det att år efter år tvingas säga nej till studenter?

– Det är tufft men man måste också förstå att vi har bara 7000 bostäder och när de är uthyrda då kan vi inte hjälpa någon mer. Då måste man hitta en annan lösning på sitt problem.

Så här har det låtit de senaste fem åren. Samtidigt menar Gunnar Wikeholt att det inte skulle vara ekonomisk riktigt att ha outhyrda lägenheter inför höstterminen.

– Hade det varit så att vi hade tomma lägenheter idag så hade vi haft oerhört många tomma lägenheter i februari, mars och det skulle företaget inte klara av, säger han.

Och det är kanske just det som kan vara förklaringen till varför företagen inte storsatsar på att bygga fler studentbostäder i Göteborg. Man vill inte riskera att utbudet blir större än efterfrågan.

Men Magnus Bonander, tillförordnad vd på SGS, förnekar bestämt att den långsamma utbyggnaden av studentbostäder beror på bristande ekonomiska incitament.

– Jag håller inte riktigt med om det. Vi vill ju bygga mer och vår ambition är att bygga mer. Det är viktigt för kunskapsstaden Göteborg att vi har en attraktiv boendemarknad. Det är absolut våran ambition, säger han.

Maria Wendehög

maria.wendehog@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".