Flera tusen kameror övervakar innevånarna i Västa Götaland. Foto: Tommy Engman/SR.
Kameraövervakning

Tusentals kameror - två kontrollanter

Bengt Almqvist: ”Det förekommer inte att vi anmäler”
1:09 min

I Västra Götaland finns det nu flera tusen övervakningskameror och de ökar ständigt. På Länsstyrelsen finns det bara två personer som arbetar med frågorna.

De säger nu att de inte har resurser att kontrollera hur kamerorna används.

För att få övervaka en allmän plats måste man få tillstånd från Länsstyrelsen. Men för butiker, post- och bankkontor räcker det med att göra en anmälan. När P4 Skaraborg tittar närmare på en butik i Mariestad där två kameror övervakar kunderna visar det sig att Länsstyrelsen inte fått in någon anmälan om att det förekommer kameraövervakning i affären.

Men butiksägaren tycks inte behöva vara orolig för någon påföljd. Bengt Almqvist på Länsstyrelsen:

− Vi har bara möjlighet att kontrollera ett litet antal kameror.

I Västra Götaland finns flera tusen övervakningskameror men bara två personer med frågorna. Bengt Almqvist har hjälp av sin kollega Ingemar Sunnerdahl.

Den tillsyn som lagstiftaren tänkt sig fungerar inte på den nivå som man tänkt sig varken i Västra Götaland eller i andra län. Trots en dramatisk ökning av antalet kameror har länsstyrelsen de senaste åren inte gjort några polisanmälningar om olaga kameraövervakning, något som man nu alltså överväger. Ingemar Sunnerdahl anser dock att resurserna för tillsynen inte är tillräckliga.

− Den tillsyn som lagstiftaren tänkt sig fungerar inte på den nivån. Man tänkte sig nog en ganska total tillsyn från början.

Henrik Jansson
henrik.k.jansson@sr.se
P4 Skaraborg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".