Trasiga madrasser ett säkerhetsproblem vid polisen

"Det kunde gått illa"
1:05 min

Trasiga madrasser i cellerna på polisens personintag på Aminogatan har visat sig vara ett säkerhetsproblem för personalen.

Vid en episod i början på augusti hittade personal en spruta med vätska instucken i en madrass hos en intagen. Det eller andra objekt skulle kunna användas som tillhygge mot personalen som jobbar där. Nu har alla trasiga madrasser bytts ut.

– Dels för de intagna men även för våra vaktkonstaplar kunde det gått riktigt illa. Det är oerhört allvarligt om man får tag i stickvapen, säger Niklas Andersson, ordförande för Seko på polisen i Västra Götaland.

Det var en intagen själv som larmade personalen på polisens personintag på Aminogatan i Mölndal om att ett vasst föremål fanns i hans madrass. En närmare inspektion visade att det var en spruta med en okänd vätska i. Händelsen resulterade i en så kallad tillbudsrapport. Vassa föremål i cellerna är en risk både för personal och intagna.

Efter händelsen har 15 madrassar av 40 celler bytts. Niklas Andersson menar att både stress och mänskliga faktorn är orsaken till att föremål kan gömmas i cellerna trots att madrasserna ska kontrolleras av personalen.

– Det ska de göra och det ska de göra varje gång man har haft någon därinne. Även våra lokalvårdare som går in efter och rengör madrasser och väggar och allt. Det brukar vara ett gemensamt ansvar att man ser till att sakerna är hela och ren helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".