Arkivbild. Foto: Scanpix

Alkofritt allt mer populärt

"Människor vill nog vara mer hälsosamma"
1:03 min

Vi köper allt mer alkoholfria drycker på systemet och för andra kvartalet ökade bolagets försäljning med över 35 procent.

– Jag vet inte, människor kanske känner att de vill vara lite mer hälsosamma. Eller också har de ett större utbud, säger Eva Grahn Friberg när jag träffar henne utanför en affär i Sannegårdshamnen.

Har du själv testat?

– Någon gång, men inte sådär så att jag vet så mycket om det.

– Folk kanske är lite medvetna om sin hälsa säger Reza Hamidavand, eller också har det ett litet bredare sortiment. Jag har testat deras alkoholfria öl.

Bra grej alltså?

– Jag tycker det.

Köper du alkoholfritt ibland?

– Tyvärr inte , säger Britt-Marie Bengtsson, men jag dricker inte så mycket. Ett glas vin till maten passar mig alldeles utomordentligt några gånger i veckan, men inte mer.

Det är i första hand en hälsotrend som är förklaringen, säger Systembolagets presschef Lennart Agén. En annan orsak är ett fördubblat utbud av alkoholfritt, men också att man bjuder på mer än vatten som alternativ.

40 procents ökning nu - kan det fortsätta?

– Det låter väl mycket för att fortsätta, säger Britt-Marie Bengtsson, men kanske!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".