De är med och rattar folkfesten Tjörn runt. Seglingsledaren för Stora Tjörn runt Karl-Erik Hansson och Stenungsunds segelsällskaps pressansvariga Carin Kling. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Tjörn

Seglingstävling för liten och stor

Denna helg inträffar den årliga folkfesten på Tjörns klippor och i vattnet. I dag är det barnens seglartävling runt Stenungsön, Lilla Tjörn runt, och i morgon Stora Tjörn runt. Där tävlar proffsseglare mot kompisgäng i vanliga familjebåtar.

− Efter att det gick trögt med anmälningarna i början tog det sig mot slutet, konstaterar den pressansvariga hos Stenungsunds segelsällskap Carin Kling

Det är ju så att seglarna brukar vara intresserade av vad det blir för väder - om det är väder och vind som passar dem. De brukar vänta allt längre på att anmäla sig.

Men nu är ni rätt många?

− Ja till Lilla Tjörn runt är det 306 anmälda jollar och till Stora Tjörn runt imorgon är det 436 båtar, säger Carin Kling.

Fler har kanske också anmält sig eftersom ni får storbesök - OS-guldseglarna Fredrik Lööf och Max Salminen seglar katamaran.

− Ja, det har naturligtvis blivit ett stor intresse och naturligtvis sätter det guldkant på vårt arrangemang.

Ändå är det långt ifrån storhetstiden på 80-talet då Tjörn runt kunde ha tusen segelbåtar men seglingsledare Karl-Erik Hansson säger att det inte behöver vara så många färre deltagare. När båtarna blir allt större så kräver de större besättningar.

Om man sitter på klipporna och tittar på tävlingarna, hur vet man vem som leder?

− Det är lite svårt, säger Karl Erik Hansson. Vi har olika startgrupper. Kommer det en båt med till exempel nummer 237 först där man sitter så vet man ju att han leder sin startgrupp. Däremot är det svårt att säga om han kommer att vinna totalt. Slutresultatet kommer först när samtliga startgrupper räknats ihop enligt ett sinnrikt handikappsystem.

Olika typer av jollar lastas av bilar och trailrar och börjar fylla en stor gräsplan. Barnen flockas kring de små båtarna med sina vita segel som de snart ska ge sig ut med. Det blir första lilla Tjörn runt för Ella och Johannes från Lysekil.

− Vi har mest gått seglaskolor och lite sådant, säger Johannes som ändå tränat några dagar extra inför Lilla Tjörn runt.

Varför vill du vara med här?

− Det är ett väldigt stort arrangemang, säger Ella. Det kommer säkert bli jättekul. Hon tittade mycket på OS-seglingarna på TV och skulle gärna vilja bli som de stora seglarna.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".