Göteborg

Politiker och tjänstemnän mutgranskas

Roger Blomqvist rapporterar
1:04 min

Den granskningskommission som utreder om det finns en speciell mutkultur i Göteborg börjar nu sin datainsamling på allvar. Uppemot 50 ledande politiker och tjänstemän ska intervjuas inom kort och om ett par månader får kommunens anställda och förtroendevalda svara på en enkät.

Slutsatserna om mutkulturen ska presenteras före nästa sommar.

Efter uppgifter i media - främst i SVT:s Uppdrag granskning - om misstänkta mutaffärer i Göteborg genomför kommunen en handlingsplan mot mutor. I den ingår en granskningskommission som under våren har tittat på de mutaffärer som utreds och som i vissa fall gått vidare till domstol.

Kommissionen har hittills också informerat sig om mutaffärer utomlands och om en pågående kartläggning som regeringen gör av svensk korruption.

Nu ska datainsamlingen i Göteborg fortsätta med intervjuer av 30-50 ledande politiker och chefstjänstemän, säger kommissionens ordförande Erik Amnå till P4 Göteborg. I oktober-november går sedan en enkät ut bland kommunanställda och förtroendevalda. Kommissionen ska också göra egna analyser av hur kommunen styrs.

Erik Amnå säger att granskningskommissionen kommer att ha en låg profil gentemot media och allmänheten tills den i juni nästa år enligt arbetsplanen ska presentera sina slutsatser och rekommendationer i en rapport.

Då kommer svaret på om det finns en särskild mutkultur i Göteborg - och vad som i så fall behöver göras för att få bort den.

Däremot kommer inte enskilda fall att granskas närmare, säger Erik Amnå, som svar på att kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén bett kommissionen granska hennes eget agerande för att få pengar till Alfons Åberg-huset i Trädgårdsföreningen.

FOTNOT

Granskningskommissionens ordförande Erik Amnå är professor i statskunskap vid Örebro universitet. I kommissionen ingår också Lena Marcusson, professor i förvaltningsrätt och Barbara Czarniawska, professor i företagsekonomi. Till sin hjälp har de konsulter som arbetar på deras uppdrag.

Roger Blomqvist

roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".