Linus Sjögren, till vänster, läser barn- och fritidsprogrammet. Jonathan Plantin, till höger, går elprogrammet.. Foto: Jesper Ingevaldsson/Sveriges Radio

Rätt valda kurser ger även praktiska program högskolebehörighet

"Det är ingen återvändsgänd"
1:48 min

Den här veckan drar skolorna igång igen i Göteborgsregionen, och andelen elever som kommer att börja på yrkesprogram är 13 procentenheter lägre än innan den nya gymnasiereformen genomfördes 2011.

En av anledningarna till minskningen är att många elever väljer bort de praktiska programmen då de inte vet om att de kan få högskolebehörighet även där.

Linus Sjögren och Jonathan Plantin som ska börja andra året på barn-och fritidsprogrammet respektive elprogrammet på Hulebäcksgymnasiet, kände inte till möjligheterna att få högskolebehörighet när de sökte programmen:

-Nej jag fick inte veta det när vi väl sökte, säger Jonathan Platin men när vi väl börjat fick vi veta det sä att vi valde rätt kurser. Det ärnog fler som inte vet än som vet att man kan få högskolebehörighet på praktiska program.

Hur var det för dig?

– I stort sett det samma, säger Linus Sjögren .Det var just när man börjat som det började informera om själva programmet.

När definitivantagningen till skolorna i Göteborgsregionen nu är klar inför skolstarten denna vecka märks en fortsatt tydlig nedgång av elever till de yrkesförberedande programmen efter att den nya gymnasiereformen infördes förra läsåret.

I år har 13 procentenheter färre elever valt att börja på ett yrkesförberedande program jämfört med 2010, året innan reformen.

Och många anser att den främsta förklaringen till tappet för de praktiska utbildningarna är att få elever känner till att de kan läsa in högskolebehörighet även på yrkesprogrammen, genom att välja till rätt kurser. Då många är rädda att förlora möjlighet att läsa vidare, väljer de istället de teoretiska programmen, det säger barn- och fritidseleven Linus Sjögren:

– Det är en stor risk att man skippar de praktiska programmen och istället väljer samhälle eller något sådan, säger Linus Sjögren.

Barbro Holmer är rektor på Göteborgs Praktiska Gymnasium som sett en stor nedgång i antalet nya elever till deras yrkesprogram. Hon efterlyser bättre information om möjligheten att få högskolebehörighet även på yrkesprogrammen, för att inte riskera att fler elever skräms bort:

--Man har inte från regerings- och annan högre nivå gått ut med det politiskt sett i tillräckligt hög grad och det tror jag måste ske på alla nivåer, säger Barbro Holmer. Det behöver manglas in att det inte är en återvändsgränd.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".