Studentbostadsbristen

"Det är nu det gäller"

"Det är svårt att få ekonomi i projekten"
1:22 min

Det saknas studentbostäder i Göteborg. För att lösa den akuta bristen skulle 4000 studentbostäder behöva byggas. Om inte problemet blir löst tror Stina Fredriksson att studenterna kommer börja lämna Göteborg.

Göteborgs Förenade Studentkårer, GFS, har nu fått nog av den permanenta bristen på studentbostäder som övergår till att bli akut varje höst.

Som vi tidigare berättat i Västekot är det just nu ett års väntetid på ett studentrum och två års väntetid på en studentlägenhet.

Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder SGS, och Chalmers Studentbostäder har lovat att bygga 2000 nya lägenheter fram till år 2015 och ytterligare 2000 fram till år 2021 - men Stina Fredriksson, ordförande för Göteborgs Förenade Studentkårer tror inte på det.

− Det har ju inte byggts några nya bostäder sedan 2010 då målen sattes. Det verkar ganska orimligt att de skulle hinna bygga 2000 lägenheter innan 2015, säger Stina Fredriksson som är ordförande i Göteborgs förenade studentkårer (GFS).

I Göteborg finns det nu omkring 9000 studentbostäder. Men för att lösa den akuta bostadsbristen skulle det behövas 4000 till. Studentbostadsföretagen säger att de vill bygga 2000 nya lägenheter inom de närmaste två åren och ytterligare två tusen fram till år 2021.

− De vill bygga. Men det som hindrar är att de inte kan få ekonomi i projekten. Det går inte i dagsläget att bygga lägenheter som får en rimlig hyra för studenter. Det är det som är problemet. Lösningen är att man bygger om befintliga fastigheter, exempelvis äldreboenden, till studentbostäder. Det brukar bli lättare att få ekonomi i dessa projekt.

GFS kommer under det kommande studieåret att fokusera på studentbostadsfrågan.

− Vi har någonting som heter Studentforum där vi träffar politikerna och vi skall redan på nästa möte ta upp frågan. Politikerna måste förstå att det är nu som gäller. Det är nu eller aldrig. Snart mommer studenterna att försvinna från Göteborg för att de inte hittar bostäder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".