1 av 3
Åtta av tio bilister kör för fort förbi skolorna på Hisingen. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio
2 av 3
Rektorer Stefan Johansson och Jan-Olov Tedfelt är rektorer på Klarebergsskolan (till vänster) respektive Lillekärrsskolan. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio
3 av 3
Ellinor Magnusson har sina barn på en av skolorna. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio
Hisingen

Åtta av tio fartsyndar förbi skolor

Åtta av tio fordon kör för fort förbi Lillekärrskolan och Klarebergsskolan, som ligger bredvid varandra mitt i Kärra på Hisingen.

Drygt varannan bilist bryr sig inte om 30-skylten utanför skolorna i Västsverige, utan kör för fort. Det har trafiksäkerhetsorgansiationen NTF konstaterat i sin årliga rapport.

I stadsdelen Kärra på Hisingen är det ännu sämre, där kör åtta av tio för fort utanför de båda skolorna som ligger bredvid varann - en liten försämring sen förra året.

Det var i början av maj som NTF stod utanför Lillekärrskolan och Klarebergsskolan, som ligger bredvid varandra mitt i Kärra och räknade fartsyndare under eftermiddagen.

Ellinor Magnusson tycker att folk kör alldeles för fort förbi skolorna.

− När de lämnat av sina egna barn gasar de nog på lite, säger hon.

Stefan Johansson är rektor på Klarebergsskolan, där de haft uppe hastigheten på de passerande på bland annat föräldrarådet.

− Det blir nog svårt att ändra farten utan fysiska ingrepp i gatumiljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".