Volvos fabrik i Tuve. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Risk för varsel inom fordonsindustrin

Fredrik Sidahl: ”Förmodlingen tvugna att dra ner i höst”
1:35 min

Fordonskrisen kan slå hårt mot svenska företag och redan nu pratar företag om att minska personalstyrkan. Fordonskomponentgruppens vd Fredrik Sidahl ser en tuff höst framför sig.

Försäljningen av bilar går minst sagt trögt runt om i Europa och eurokrisen sprider ett tjockt orosmoln kring fordonstillverkarna.

Dessutom drabbas de svenska företagen av att kronan har stärkts gentemot exportvalutorna, framför allt euron. Det gör att företagens lönsamhet blir sämre.

− Jag tror det kommer bli mycket allvarligt, eftersom det är flera faktorer som samverkar negativt nu, säger Fredrik Sidahl.

Enligt en nyligen publicerad rapport från tyska forskare vid Center for Automotive Research kan situationen bli allvarligare än under finanskrisen.

För att klara av den annalkande krisen finns det flera olika botemedel, säger Fredrik Sidahl. Dels behöver företagen hitta nya marknader och dels jobba ännu mer med utveckling för att få mer konkurrenskraftiga produkter.

För att få bukt med problemet kring den starka svenska krona vill Fredrik Sidahl att Riksbanken sänker räntan.

– Jag tycker man skyndsamt borde överväga en sänkning utav räntan i Sverige, för det kommer givetvis att påverka kronkursen, säger han.

Krisen kan göra att många anställda får lämna sina jobb. Redan nu märker Fredrik Sidahl av att företag börjar prata om att minska personalstyrkan.

– Jag har talat med företag, våra medlemmar, som redan i dag aviserar att de förmodligen är tvungna att dra ner på personalsidan under hösten, säger Fredrik Sidahl.

Det finns dock undantag, Volvo lastvagnar har sagt att de ska öka sin produktion i höst efter att i vintras ha sänkt den.

Victor Jensen
P4 Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".