En ny inomhusarena på Valhallabadets tomt intill Scandinavium - ett av förslagen i förstudien. Illustration: Sweco Architects genom PeGe Hillinge.

Stadsledningskontoret vill se ny inomhusarena vid Burgården

Tommy Johansson rapporterar
1:21 min

Göteborgs stadsledningskontor vill se att den nya inomhusarenan som ska ersätta Scandinavium ska byggas vid Burgårdsområdet.

Och senast nästa sommar ska utredningsarbetet vara klart. Då kan ett beslut tas om att bygga en ny inomhusarena med plats för minst 16 000 åskådare. Den nya arenan ska ersätta Scandinavium som stod klar till Göteborgs 350 års jubileum 1971.

Både Malmö och Stockholm har numera moderna inomhusarenor som utklassar Scnadinavium och detta börjar nu märkas ordentligt.

Olika arrangemang som tidigare i nio fall av tio gick till Göteborg och Scandinavium går nu värsdshus förbi.

Arrangemang och arenastaden Göteborg som legat på topp sedan fotbolls-VM 1958 börjar nu halka efter de två andra svenska storstäderna.

Just 1958 invigdes för övrigt det nya Ullevi med läktarplats för över 52 000 åskådare.

En fördel har Scandinavium fortfarande och det är att arenan ligger vid Evenemangsstråket samt att den är sammanbyggd med Svenska Mässan.

Därför skriver Göteborgs stadsledningskontor i ett tjänsteutlåtande att den nya arenan bör ligga i Burgårdsområdet, på Valhalla idrottsplats eller vid nuvarande Valhallabadet.

Kostnaden för en arena med 16 till 18 000 åskådarplatser går på drygt 1,6 miljarder.

Stadsledningskontoret vill nu att Kommunstyrelsen ska ta ett beslut om att kontoret samt

Byggnadsnämnden, Göteborg CO och Got Event ska vara klara tilll nästa sommar med ekonomiska kalkyler.

Dessutom ska man titta på de olika lokaliseringsalternativen och den affärsmässiga sidan när det handlar om att driva en ny inomhusarena.

Stadsledningskontoret skriver också, liksom i den förstudie som tidigare gjorts, att man också ska titta på om det är realistiskt att bygga om Scandinavium.

Man vill också ha en kalkyl på om det är någon mening med att bygga en arena som tar mindre än 16 000 åskådare.

Scandinavium har idag plats för 12 000 åskådare vid idrottsarrangemang.

Tommy Johansson
tommy.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".