Gonorré - kräver ett besök på apoteket. Foto: Scanpix

Kraftig ökning av gonorré

Antalet fall av gonorré har ökat med ca 60 procent i Västra Götaland under första halvåret 2012, enligt siffror från smittskyddsinstitutet. Den största ökningen är bland yngre mellan 15 och 29 år.

P4 Göteborg träffade 17 åriga Matilda Rydblom vid Kapellplatsen i Göteborg, och hon tror att ungdomar inte tar könssjukdomar på tillräckligt stort allvar.

– Jag tror inte många ungdomar ser det som viktigt att använda kondom och p-piller, man slarvar mycket med det. Det är väl därför det kanske sprids mera.

2011 rapporterades 37 fall av gonorré i Västra Götaland under första halvåret, och i år har det ökat till 59 fall under samma period, alltså en ökning med ca 60 procent. I hela landet ser man en ökning med 50 procent, och framförallt bland de mellan 15 och 29 år.

Perta Tunbäck är överläkare på hudkliniken vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, och hon har märkt av ökningen.

– Vi har många patienter som har många sexuella kontakter. Vissa är jätteduktiga på att skydda sig, men det är också dom som inte använder kondom.

– Ofta har man druckit alkohol, man glömmer bort den, den är inte med eller man kan inte mä och ta fram den. Man kunde vara bättre på kondom ja.

Gonorré kan få svåra konsekvenser och bland annat leda till sterilitet, men det ökar även risken för andra könsjukdomar så som klamydia och till och med HIV. Petra Tunbäck säger att skyddat sex är det bästa sättet att ändra på utvecklingen.

– Det bästa sättet är att använda kondom och att patienter som misstänker att de har besvär går och testar sig.

Enligt Smittskyddsinstitutet är en förklaring till ökningen att det görs fler tester och oftare, men det beror också på att yngre personer har blivit sämre på att skydda sig när de har sex. Matilda Rydholm tycker det är synd att inte fler väljer att skydda sig.

– Det är bra för ens egen hälsa och för partners skull man skyddar sig, att det inte ska bli sjukdomar missförstånd och oönskade graviditeter och allt sånt.

 Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".