Göteborg

Brottsofferjouren utesluten ur riksförbundet

Brottsofferjourernas Riksförbunds styrelse bestämde i dag att utesluta Brottsofferjouren i Göteborg. Detta efter att de viktigaste samarbetspartnerna, Göteborgs stad Göteborgs tingsrätt och Partille kommun tappat förtroendet för föreningen och dragit in sina bidrag.

- Det är total skandal, säger Lisbeth Östergren, ordförande för BOJ i Göteborg. Vi tog över med ambitionen att göra något bra, men i stället för att hjälpa oss hugger BOJ Riks oss i ryggen.

- Det var ett svårt beslut, men vi hade egentligen inget val, säger Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjourernas riksförbund.
När de viktigaste samarbetspartners saknar förtroende för den lokala föreningen skadar det anseendet för hela förbundet.

Brottsofferjouren i Göteborg miste sitt kommunala bidrag efter ett årsmöte som beskrivs som tumultartat och en efterföljande granskning.

Redan i dag drivs vittnesstödsverksamheten vid Göteborgs tingsrätt vidare av Brottsofferjouren i Mölndal-Härryda, och brottsutsatta i Göteborg och Partille erbjuds nu stöd från brottsofferjourerna i Mölndal-Härryda och Borås.
- Vi samtalar med Göteborgs stad och Partille kommun om en mer långsiktig lösning, säger Sven-Erik Alhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".